Sağlık

Çocuklarda İdrar Tutma Hastalığı Nedir?

Çocuklarda idrar retansiyonu hastalığı hakkında bilgi veren uzmanlar, idrar retansiyonunun farklı rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.

İdrar Tutma İdrar Enfeksiyonuna Neden Olabilir

İdrar tutma alışkanlığı hastalıklara neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen ateşli hastalıklardan biridir. Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Sevinç Bıyıklı’ya göre idrar yolu enfeksiyonları, kabızlık, idrar retansiyonu, idrara çıkma bozuklukları ya da idrar sistemiyle ilgili problemler gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında ateş, kusma, karın ağrısı, idrar kaçırma, yanma hissi, bebeklerde idrar yaparken ağlama, idrar renginde ve kokusunda değişiklik, bebeklerde yorgunluk, kilo alımında azalma sayılabilir. Doç. Dr. Sevinç Bıyıklı ayrıca çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarından korunmanın yollarını da paylaştı. İdrar yolu enfeksiyonları antibiyotik tedavisi gerektirir. Tedavi mikroorganizmanın türüne ve çocuğun klinik durumuna göre şurup veya enjeksiyon şeklinde olabilir. Tedavi süresince doktorun belirlediği ilaçları kullanmak önemlidir. Çocuklar kendilerini daha iyi hissetmeye başladıkça, enfeksiyon tekrarlayabileceğinden tedaviyi erken bırakmamalıdır. Ayrıca bol su içmek idrar akışını artırarak tedaviye yardımcı olur.

İdrar Enfeksiyonunu Önlemek İçin Bol Sıvı Tüketmek Önemlidir

Kesin tanı için idrar örneği gereklidir. Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Sevinç Bıyıklı, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu şüphesi varsa kesin tanı için uygun şartlarda alınan idrar örneğinin gerekli olduğunu vurguladı. İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için hijyen ve bol su içmek önemlidir. Bol su içmek idrar akışını arttırır ve mesanenin sistematik olarak boşaltılmasına yardımcı olur. Hijyene de dikkat etmek önemlidir. Temiz tuvaletler özellikle kızlar için önemlidir. Rahat pamuklu iç çamaşırı giymek ve idrara çıkmayı ertelememek önerilen hijyen uygulamalarıdır. Enfeksiyon tekrarlayan bir sorunsa böbreklerdeki olası sorunların incelenmesi önemlidir. İdrar yolu enfeksiyonu çocukların yüzde 50 ila 70’inde tekrarlayabilir. Bu nedenle tekrarlayan bu enfeksiyonların takibi ve gerekiyorsa böbreklerdeki yapısal sorunların tespit edilmesi önemlidir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

oguzlar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu